Cuprins

Ce te motivează să devii mai sănătos?

Pe mine, trei lucruri: recunoștința, claritatea și nivelul de energie.

Și o să vă întrebați: „Bine, bine, dar cum rămâne cu un corp armonios și un aspect fizic plăcut?”

Iar eu voi răspunde: pentru mulți ani, mai ales în perioada liceului și facultății, obiectivul meu a fost unul singur – să slăbesc. Atât. Priveam din afară înăuntru. Însă ultimii 6 ani m-au învățat că slăbitul este doar un bonus minunat pe care îl primești atunci când alegi un stil de viață sănătos, care presupune să ai grijă de tine și să îți prețuiești corpul; nu doar pentru aspectul fizic, ci mai ales pentru a te simți bine din interior și pentru o minte liniștită și echilibrată. Cum se zice mereu, totul pornește din noi.

Dacă ești bine cu tine, ai grijă cu ce îți hrănești corpul și mintea, te odihnești suficient, te miști, te plimbi, practici orice formă de activitate fizică ce îți aduce plăcere, faci totul cu măsură și te înconjori de oameni frumoși, corpul va oglindi asta.

Recunoștință

simt în fiecare zi pentru corpul pe care îl am. Pentru că e minunat, pentru că mă ajută să fac tot ce îmi propun, pentru că de multe ori, deși l-am neglijat, a rezistat, și pentru că simt că acum e timpul să îi ofer anumită atenție și afecțiune și să îl îngrijesc cum știu mai bine. Iar nutriția și fitnessul sunt cei mai buni aliați ai mei.

Dorința de claritate

… și o minte liniștită mă motivează să aleg un stil de viață sănătos.

Mintea ne poate fi cel mai bun prieten, dar și cel mai mare dușman, asta o știm cu toții. Am aflat-o din propria experiență: o alimentație nesănătoasă (zahăr mult, alimente procesate, carbohidrați rafinați, grăsimi saturate), lipsa odihnei, nopți pierdute, prea puțină mișcare, o listă de „to-do” prea lungă, toate contribuie la aglomerarea gândurilor „negre” și grele și la creșterea nivelului de anxietate și stres.

Atunci când ești sănătos fizic și odihnit, mintea urmează și ea corpul.

Amintiți-vă cum vă simțiți după o perioada lungă în care ați mâncat prost și mult, iar odihna a fost cam absentă sau după o seară, două în care ați consumat mai mult alcool decât de obicei.

Evident, vor mai exista și astfel de zile și nopți, când nu ne iese așa cum vrem, dar, dacă ne lăsăm ghidați de regula de 80/20, echilibrul vine încet și sigur. Este o călătorie, un proces permanent, învățăm încontinuu cum să avem mai bine grijă de noi. Uneori mai greșim și e OK, pentru că nu vrem să fim perfecți, ci doar să ne îmbunătățim.

Energia

… și un nivel ridicat de energie și vitalitate mă fac să aleg să trăiesc sănătos. Știm cu toții că suntem ceea ce mâncăm, iar calitatea alimentelor cu care ne hrănim ne oferă necesarul de macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați), micronutrienți (vitamine, minerale, fibre, antioxidanți) și de calorii, care sunt sursa energiei. Apoi vine și somnul, care este cel mai bun mod prin care corpul se detoxifiază și elimină din sistemul nervos toate reziduurile, în timp ce activitatea fizică ne ajută să ne conectăm cu corpul nostru. Avem atât de multe de câștigat dacă alegem să ne mișcăm. Nu contează ce fel de mișcare facem. Fitness, yoga, pilates, alergat, plimbat, dansat… Important e să alegem ce simțim că ne aduce plăcere și relaxare.

Așa că vă invit și pe voi să găsiți trei lucruri care vă motivează să fiți mai sănătoși și să le lăsați să vă ghideze de azi, aici și acum.

Postări similare

Nutriție

Cum construim farfuria sănătoasă

Atunci când vine vorba de adoptarea unui stil de viață sănătos și de alegerea corectă a alimentelor, avem de multe ori tendința să ne complicăm sau să credem că este greu să mănânci echilibrat. Într-o perioadă în care avem atât de multă informație la dispoziție, atât de multe variante de

Lifestyle

3 valori care mă ajută să am un stil de viață sănătos

Echilibru Acum știu că secretul unei vieți armonioase este echilibrul. În tot. Dar este și cel mai greu de atins și mai ales de păstrat. Este un proces continuu. „Sănătatea este o stare de bine completă, atat fizică, mentală, cât și socială, și nu doar absența bolii sau a infirmității”

Lifestyle

Construiește-ți un mod de viață, nu o dietă restrictivă

Privind în urmă, mai ales în perioada liceului, cred că am urmat toate dietele existente atunci: de la prea bine cunoscuta dieta cu varză (partea bună e că mâncam legume), cea cu puncte calorice (un fel de low-carb/keto), regimul disociat pe zile (preferatul meu… not), regimul disociat pe mese, low-carb, low-fat,