Cuprins

3 valori care mă ajută să am un stil de viață sănătos

Echilibru

Acum știu că secretul unei vieți armonioase este echilibrul. În tot. Dar este și cel mai greu de atins și mai ales de păstrat. Este un proces continuu.

„Sănătatea este o stare de bine completă, atat fizică, mentală, cât și socială, și nu doar absența bolii sau a infirmității” – conform OMS

Am aflat despre aceasta definiție prima oară în cadrul unui curs de Lifestyle Medicine pe care l-am urmat în 2022. Atunci am învățat și înțeles că o viață echilibrată și armonioasă nu se rezumă doar la a avea obiceiuri alimentare corecte sau a reduce consumul de alcool sau tutun. Înseamnă mult mai mult!
Avem nevoie să trăim în armonie cu tot ce ne înconjoară, să cultivăm relații sănătoase, să ducem o viață activă, să știm când să oferim odihnă, să găsim modalități prin care să reducem stresul de zi cu zi și să ne dăm o pauză atunci când e timpul.

Și, poate cel mai important, am înțeles că echilibrul nu înseamnă perfecțiune sau abandon la cea mai mică greșeală.

Vor exista cu siguranță zile/perioade în care o să simțim că „eșuăm’’, că e greu, ca nimic nu funcționează, dar ele fac parte din proces și, uneori, sunt chiar necesare… Este o călătorie, un proces permanent, învățăm încontinuu cum să avem mai bine grijă de noi și suntem mereu în schimbare. Uneori mai greșim și e ok, pentru că nu vrem să fim perfecți, ci doar mai buni. Ne privim cu blândețe și înțelegere, ne acceptăm așa cum suntem și, cel mai important, nu renunțăm, oricat de greu pare.

În ultimul timp am încercat să mă ghidez cât mai mult după regula 80/20. 80% din timp fac ce am nevoie pentru a rămâne în echilibru, 20% îmi las loc să mai și greșesc. Și e în regulă, funcționează.

Obiceiuri/rutine sănătoase

„Obiceiurile sunt doar o serie de soluții automate care rezolvă problemele și îndepărtează factorii de stres cu care te confrunți în mod regulat.” (Atomic Habits – James Clear)

„Obiceiurile sunt soluții simple, eficiente la problemele recurente cu care ne confruntă mediul exterior.” (Jason Hreha – cercetator)

Probabil v-ați dat seama că am citit de curând cartea Atomic Habits, v-o recomand, o să vă ajute să conștientizați de ce fel de comportamente și rutine noi aveți nevoie pentru a începe să faceți schimbări mici, cu rezultate mari în timp.

Obiceiurile sunt acele „automatisme” care ne ajută să ne conservăm energia pentru a nu mai învăța lucruri/acțiuni noi în fiecare zi. Lucruri aparent lipsite de importanță, dar esențiale pentru un stil de viață sănătos. Cum ar fi să învățăm zi de zi să ne facem patul, să ne îmbrăcăm, să ne spălăm pe dinți, să ne pregătim micul dejun sau cafeaua, să ne pregătim geanta de sala, spațiul de lucru etc.?!… Obositor.
Aceste obiceiuri, odată dobândite și stăpânite, devin rutine sănătoase, permițându-ne să ne îndreptăm atenția spre învățarea unor lucruri mult mai complexe.

Cea mai importantă acțiune, atunci când vrem să ne creăm o rutină sănătoasă, este repetiția. Schimbările mici, simple, făcute zi de zi, sunt esențiale, sunt cele care formează un obicei nou și ne ajută să ne creăm o nouă identitate și un stil de viață echilibrat.

Disciplina

Asta m-a învățat fitnessul cel mai mult. Și am mai învățat ceva foarte important: că motivația nu este mereu constantă, nu putem fi mereu plini de entuziasm, drive și energie. Pentru că suntem oameni, pentru că uneori mai sunt și zile în care e mai greu. Însă disciplina este durabilă și se bazează pe consecvență.

„Action precedes motivation.” (Robert McKain)

„You are more likely to act yourself into feeling than feeling yourself into action.” (Jerome Bruner, Harvard psychologist)

Sună tare bine! Și așa și este!

Sportul mi-a demonstrat asta. Când am început să practic fitnessul, au existat destule zile când nu aveam atât de mult chef să fac un antrenament, dar, pentru ca am încercat să rămân disciplinată și constantă, continuam să merg la sala. Mă apucam de antrenament și începeam să mă simt și motivată.
Sportul îți demonstrează că lucrurile sunt clare: ai un antrenament stabilit, mergi la sală, îl faci și corpul începe să reacționeze. Ești ajutat și de hormonii care se secretă în timpul exercițiului fizic (endorfinele, serotonina, dopamina) și la sfârșit primești și un bonus: ești mândru de tine că ai venit la sală și nu ai renunțat. Nu trebuie să fie cel mai reușit sau intens antrenament în ziua aceea, important e că ai fost și l-ai făcut.

Încerc să mă ghidez după aceste valori în fiecare zi, sunt zile în care o fac mai bine, altele în care e mai greu. Au fost momente în care voiam să îmi iasă totul perfect, am învățat, desigur, că perfecțiunea nu există, există mai bine, există bucurie pentru fiecare pas mic pe care îl facem și pentru întreg procesul.

Sper ca aceste valori să vă inspire, să vă ajute sau poate chiar să vă ghideze în orice schimbare pe care alegeți să o faceți cu scopul de a trăi mai sănătos!

Postări similare