Cuprins

Construiește-ți un mod de viață, nu o dietă restrictivă

Privind în urmă, mai ales în perioada liceului, cred că am urmat toate dietele existente atunci: de la prea bine cunoscuta dieta cu varză (partea bună e că mâncam legume), cea cu puncte calorice (un fel de low-carb/keto), regimul disociat pe zile (preferatul meu… not), regimul disociat pe mese, low-carb, low-fat, high-protein și uneori și ceaiuri miraculoase, naturale care îți topeau grăsimile peste noapte. Evident că niciuna din variantele de mai sus nu a dat rezultate; unele chiar mi-au pus în pericol sănătatea, mai ales cea a tractului digestiv. Partea bună este că nu am folosit niciodată pastile de slăbit, nu am crezut în ele. Aici am avut dreptate.

A urmat apoi perioada facultății de farmacie, UMF „Carol Davila”, în care am tot oscilat cu kilogramele. Constant aveam 5-6 kg în plus (eram evident, frustrată din cauza asta), nu practicam fitnessul (cel puțin nu fitnessul care e corect), lucram la aparate din când în când și mergeam la clase de aerobic și tae bo. Slăbeam 2-3 kg, pe care le puneam la loc după o perioadă în care mâncam iar dezorganizat. Aveam ore lungi de cursuri și laboratoare și, de cele mai multe ori, mâncam haotic și consumam o varietate de alimente procesate și calorice pe care le obțineam ușor la bufetul facultății. Întotdeauna era „de mâine gata”… Începeam ziua cu o salată care nu îmi ținea de foame și terminam cu covrigei/sticksuri/chipsuri, care erau la îndemână.

În primii 6-7 ani în care am lucrat în farmacie, preferatele mele, aproape zilnic, erau alunele (100 g se pot mânca atât de ușor, deși să nu uităm că au aproximativ 600kcal/100g), cerealele prelucrate și dulciurile, mai ales în zilele aglomerate.

In 2016, am aflat de la o prietenă care intrase în lumea sportului și nutriției, ce înseamnă caloria, deficitul/surplusul caloric, mâncatul sănătos și ce face sportul pentru corp și minte. Să nu vă imaginați că dacă faci facultatea de farmacie înseamnă că înveți și nutriție. Nu. Există chimie, substanțe/principii active, boli, tratamente, contraindicații, anatomie, fiziologie, biochimie. Unele mi-au fost și îmi sunt de mare ajutor să înțeleg reacțiile chimice care au loc în organismul nostru, la nivel celular, metabolismul glucidic, lipidic, proteic.

Primind mai multă claritate despre calorii, am început să mă documentez; mi-am dat seama ce și cât mâncam, unde greșeam și ce era bine să schimb. Mi-am descărcat o aplicație de calorie tracking și atunci lucrurile au început să devină și mai clare.

Am aflat și despre macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați), zaharurile, fibrele, micronutrienții etc și am început să acord mai multă atenție și calității alimentelor pe care le consumam.

Am devenit mult mai conștientă de ce greșeli făceam și de surplusul caloric pe care mi-l aduceam zilnic în alimentație fără să-mi dau seama. Am început să citesc cu atenție etichetele produselor pe care le cumpăram, să fac alegeri sănătoase în ceea ce privește calitatea alimentelor și să-mi planific și prepar mesele în fiecare zi.

Pentru că Universul a fost de partea mea (și este în continuare), m-am apucat și de fitness, mi-a plăcut mult, rezultatele au început să apară, nu doar la nivel fizic, dar și psihic.

Tot acest proces a durat ceva timp, câțiva ani mai exact, și a însemnat disciplină, documentare, cursuri frumoase despre nutriție și fitness (care mi-au luminat mintea) și schimbarea perspectivei asupra a ce înseamnă să arăți bine și să fii sănătos și echilibrat. Am înțeles că nicio dietă miraculoasă nu ne va ajuta peste noapte, avem nevoie să facem schimbările treptat, cu mintea, în primul rând, și corpul o va urma.

Avem nevoie să ne dorim să fim sănătoși.

Avem nevoie de răbdare, disciplină, constanță și o motivație mult mai solidă decât aceea de a arăta bine.

Schimbările mici, simple, repetate, sunt cele mai importante, cele care formează un obicei nou și ne ajută să ne creăm o nouă indentitate.

Nu poți repara în 5 luni ce ai stricat în 5 ani, nu poți să slăbești sănătos în 3 luni kilogramele pe care le-ai acumulat în 3 ani. Nu funcționează așa, nu pe termen lung și nu calitativ.

Progresul apare lent, dar sigur, atât timp cât ai răbdare și ești consecvent.

Ca să închei acest articol motivațional de început de 2024: adevărata schimbare, pentru mine, a venit atunci când am încetat să mai fiu obsedată să pierd câteva kilograme și am început să îmi doresc să fiu sănătoasă, să am un stil de viață echilibrat, să am o alimentație care să îmi placă, să-mi asigure necesarul de nutrienți de care am nevoie și să fac tot ce pot să am grijă de corpul meu, să mănânc cu plăcere, să practic sportul pentru că mă face să mă simt bine, să mă odihnesc suficient și să știu despre mine că sunt o persoana care are o viață echilibrată, activă și o alimentație sănătoasă.

Dacă în anul acesta v-ați propus să fiți mai sănătoși și să adoptați un stil de viață sănătos, aveți încredere în voi, răbdare și începeți oricum, cu pași mici, mari, repezi sau înceți.

Postări similare