Cuprins

Cum construim farfuria sănătoasă

Atunci când vine vorba de adoptarea unui stil de viață sănătos și de alegerea corectă a alimentelor, avem de multe ori tendința să ne complicăm sau să credem că este greu să mănânci echilibrat. Într-o perioadă în care avem atât de multă informație la dispoziție, atât de multe variante de diete și regimuri alimentare, în care fiecare aliment este catalogat ca “bun” sau “rău”, iar alimentele considerate sănătoase nu mai îndeplinesc de fapt această calitate, devine destul de greu să mai știm ce și cum să mâncăm.

În acest articol m-am gândit să vă împărtășesc o regulă simplă pe care o urmez și pe care le-o recomand și celor cu care lucrez în ședințele de consiliere nutrițională. O regulă care mă ajută să îmi ușurez “sarcina” de a îmi prepara o masă echilibrată și o “farfurie” sănătoasă.

Macronutrienții

Regula sună cam așa: mă asigur că la fiecare masa am în farfurie cei trei macronutrienți (proteine, grăsimi și carbohidrați) și o sursa de fibre. Și atât!

Ghidurile de nutriție încadrează la modul general valorile necesare zilnice de macronutrienți astfel: 20-25% proteină, 20-30% grăsimi și 45-50% carbohidrați. Iar în cazul fibrelor alimentare calculul se face în funcție de caloriile ingerate, aproximativ 10-15g fibre la 100 kcal ingerate. Aceste valori sunt generale și se pot modifica în funcție de greutatea actuală, gradul de intensitate a activității zilnice, obiectivul pe care îl avem etc.

Să rămânem în zona în care lucrurile sunt simple. O farfurie sănătoasă trebuie să conțină așadar proteine cu biodisponibilitate mare, adică proteine de calitate, grăsimi sănătoase, carbohidrați complecși și fibre.

Surse de proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre

Care sunt cele mai bune surse de macronutrienți?

Proteinele – ouă, pește, carne slabă, lactate, soia, leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia), quinoa, semințe de chia, cânepă.

Grăsimi sănătoase – ulei (de măsline, rapiță, canola, alune, cocos, susan), avocado, semințe, nuci (oleaginoase), măsline proaspete.

Carbohidrați  – practic orice tip de legume și fructe, dar ne îndreptăm atenția către legumele bogate în amidon (cartof, morcov, păstârnac, țelină, mazăre, porumb), cereale (grâu, ovăz, orz, secară), orez, hrișcă, quinoa.

Fibrele alimentare – sunt tot carbohidrați, ajută digestia, dau sațietate și previn creșterea bruscă a glicemiei după ingestia alimentelor. Cele mai bune surse sunt legumele verzi (salată verde, rucola, baby spanac, broccoli, fasole verde, sparanghel, dovlecel), quinoa, sfecla roșie, avocado, fulgii de ovăz/cerealele, pâinea integrală, leguminoasele. Dacă ne vom alege surse sănătoase de carbohidrați și grăsimi, ne vom asigura și aportul optim de fibre.

Cantitatea echilibrată

Și, când vine vorba de cantitate, puteți folosi o regulă la fel de simplă: se ia o farfurie medie spre mare și se împarte în două jumătăți: o jumătate se umple cu legume colorate (culoarea verde să nu lipsească), cealaltă jumătate se împarte la rândul ei în două și se umple cu o sursă de proteină și o sursă de carbohidrați. La sfârșit farfuria poate fi completată cu una dintre următoarele opțiuni: una-două  lingurițe de ulei, un mix de semințe; câteva felii de avocado sau câteva măsline.

Adoptarea unui stil de viață sănătos începe cu pași simpli. Desigur, dacă avem un obiectiv clar și dorim să ne monitorizăm exact aportul caloric și cel de macronutrienți sau, mai mult, avem o condiție care implică o patologie sau boală cronică, putem apela la un nutriționist/specialist care să ne îndrume în construirea unui plan alimentar individualizat.

La cât mai multe farfurii sănătoase!

Foto credit: Unsplash – Katja Grasinger

Postări similare

Lifestyle

3 valori care mă ajută să am un stil de viață sănătos

Echilibru Acum știu că secretul unei vieți armonioase este echilibrul. În tot. Dar este și cel mai greu de atins și mai ales de păstrat. Este un proces continuu. „Sănătatea este o stare de bine completă, atat fizică, mentală, cât și socială, și nu doar absența bolii sau a infirmității”

Lifestyle

Construiește-ți un mod de viață, nu o dietă restrictivă

Privind în urmă, mai ales în perioada liceului, cred că am urmat toate dietele existente atunci: de la prea bine cunoscuta dieta cu varză (partea bună e că mâncam legume), cea cu puncte calorice (un fel de low-carb/keto), regimul disociat pe zile (preferatul meu… not), regimul disociat pe mese, low-carb, low-fat,

Fitness

De ce sportul ne face viața mai frumoasă!

La unul dintre cursurile de personal trainer pe care le-am urmat în ultimii ani am aflat despre următorul principiu după care corpul nostru funcționează: Use it or lose it Indiferent că vorbim despre activitatea fizică sau psihică, suntem construiți să fim activi, să ne mișcăm, să evoluăm, să ne îmbunătățim,